Tips bij het kiezen en kopen van bouwgrond

Geschreven op 27 June 2006, in Bouwen, Bouwgrond

Misschien heb je al een beeld van hoe je huis er zal uitzien. Het is dan alleen nog kwestie van een plaats te vinden waar je het huis kan bouwen. Het kiezen en selecteren hiervan mag je niet onderschatten.

Wat is belangrijk bij de zoektocht naar bouwgrond. De grond die je wil kopen moet alleszins beschikken over een stedenbouwkundig attest, waarin de bestemming van de grond wordt opgegeven. Dit moet worden voorgelegd door de verkoper van de bouwgrond. Als de verkoper dit op het moment waarop je wil kopen niet kan voorleggen, dan kan je een koopoptie van een bepaalde periode nemen, tot je officieel de garantie krijgt dat je effectief op het bouwperceel mag bouwen.

Let bij de keuze van je stuk grond ook op het niveauverschil. Een ideaal terrein ligt zo’n 50 cm boven het straatpeil en is horizontaal in de straatrichting. Lichtjes naar achteren hellend is ook de voorkeur. Als er moet worden uitgegraven of aangevuld worden moet je algauw een meerkost incalculeren.


De vorm van de bouwgrond zal ook mede de ligging van het huis bepalen. Denk er ook grondig over na hoe je het huis wil oriƫnteren om optimaal gebruik te maken van het zonlicht.

Vraag ook zeker even na in de buurt of de grond wel stevig genoeg is, en dus genoeg draagkracht bezit. Raadpleeg indien nodig een architect of aannemer die op de hoogte is van de kwaliteit van de ondergrond in de omgeving. Als je een stap verder wil gaan kan je een grondonderzoek laten plaatsvinden.

Op de technische dienst van de gemeente waar je wil bouwen kan je informatie verkrijgen over een eventueel onteigeningsplan. Zo voorkom je dat er ongewenste wegenbouwwerken zijn gepland die de rustige straat zullen veranderen in een drukke weg.

Comments are closed.