Vermelde totaalprijs bij sleutel-op-de-deur woningen niet altijd correct

Geschreven op 31 August 2006, in Bouwen, Financiering, Nieuwbouw, Sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur bouwen biedt heel wat voor- en nadelen. Deze werden reeds besproken in een vorig artikel. Zo hebben deze bouwprojecten een goede kwaliteit en hebt u zel weinig kennis van het bouwproces nodig.

Op voorhand kan u het mooie documentatiemateriaal opgestuurd krijgen bij u thuis. Zo kan u rustig alles doornemen alvorens een kijkwoningendorp te bezoeken. Maar vergeet niet kritisch te zijn!

De vermelde totaalprijs in de brochures stemt vaak niet overeen met de woning in kwestie die u te zien krijgt. Vaak is de kijkwoning in de luxe-uitvoering gebouwd. Het gaat dan om duurder binnen- en buitenschrijnwerk, bijvoorbeeld eiken deuren, of een dure trap. Er is een fraaiere keuken aanwezig, een marmeren vloer, speciaal behandeld parket, … Dit brengt uiteraard heel wat meerkosten met zich mee. Betere kwaliteit zorgt immers voor een hogere prijs.

Opvallend is dat er zuinig wordt omgesprongen met basisvoorzieningen in de woning, zoals het aantal stopcontacten en lichtschakelaars. Hierdoor zijn supplementen in prijs haast niet te vermijden.


Hou er ook rekening mee dat als je met een sleutel-op-de-deur firma in zee gaat, je snel bepaalde sommen moet betalen. Een snellere leveringsdatum van je huis zorgt immers voor een snellere betalingstermijn. Telkens een grote bouwfase beƫindigd wordt, moet je een groot bedrag afbetalen. Er kunnen ook onverwachte kosten opduiken die niet vermeld stonden in het lastenboek. Laat daarom het lastenboek zeker controleren door een bekwaam architect. Zo komen u en de bank niet voor onaangename verrassingen te staan.

Veel bouwpromotoren kopen een groot stuk bouwgrond aan dat erna verdeelt wordt in bouwpercelen. De bouwfirma legt dan een woonwijk aan en bekostigt de infrastructuur. Zo wordt er een weg aangelegd door de bouwfirma, maar dit wordt doorgerekend aan de klant. Je kan zo’n perceel opkopen mits je bouwt met de betreffende bouwfirma. Controleer wel of de prijs overeenstemt met de gangbare vierkante meterprijzen in de buurt.

Hou ook rekening met de ligging van de bouwgrond. Zo zijn er bouwfirma’s die steeds bouwgronden opkopen onder hoogspanningskabels. Ga dus best eerst een kijkje nemen. Kortom, informeer je goed alvorens de koop van je droomhuis af te sluiten.

Comments are closed.