Kredietformules: woonkrediet en overbruggingskrediet

Geschreven op 3 February 2008, in Financiering

Een huis kopen is een grote investering. Vaak zal je bij die aankoop beroep moeten doen op een lening bij de bank. Dit kapitaal kan je ontlenen aan de hand van een woonkrediet of als je al een eigen woning verkoopt via een overbruggingskrediet.

Klassiek woonkrediet

Een woonkrediet is meer dan een gewone lening omdat de kredietopening gewaarborgd wordt door een hypotheek op een onroerend goed of een onroerend voorrecht. Het wordt aangegaan op lange termijn en wordt ook vaak hypothecair krediet genoemd.

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een lening die je kan aangaan bij de bank om de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van je huidige woning te overbruggen. Het stelt je in staat om een tijdelijk gebrek aan liquiditeiten door te komen zonder eigen spaargeld te moeten aanspreken. Als waarborg telt opnieuw de hypotheek op de woning.

De maximale duurtijd van zo’n overbruggingskrediet bedraagt twee jaar en je betaalt maandelijks enkel de intresten aan een vaste rendevoet terug. De terugbetaling van het kapitaal gebeurt bij de verkoop van de huidige woning of op de eindvervaldag.

Comments are closed.