Leningen, woonkredieten en rentevoeten

Geschreven op 22 August 2006, in Financiering, Lening en krediet

Een huis bouwen kost handevol geld en die financiële middelen hebben de meeste mensen niet zomaar beschikbaar. Op zo’n moment zal u moeten aankloppen bij een financële instelling (een bank dus), waar u het geld kan lenen. Dit kan in de vorm van een woonkrediet of hypothecair krediet.

Zo’n krediet wordt natuurlijk niet zomaar verstrekt. Daarop moet je intrest betalen, maar hoeveel precies hangt af van een aantal factoren.

Hoeveel rente je op een lening moet betalen is afhankelijk van de verhouding tussen het bedrag van het krediet en de geschatte waarde van het onroerend goed dat u als waarbog geeft. De waarborg krijgt een executiewaarde. Dit is een schatting van wat een woning zal opbrengen bij een gedwongen verkoop onder de slechtste omstandigheden. Soms is het beter om slechts een deel van de executiewaarde te lenen tegen de meest gunstige rentevoet. Immers, hoe meer je leent, hoe groter de rentevoet.


Een tweede factor is hoe veilig je waarborg is en hoe de relatie is met de klant. Een trouwe klant met een spaarrekening of waardepapieren als aandelen, obligaties of kasbons zal van een lagere intrestvoet kunnen genieten.

Kies je voor een vaste rentevoet voor je lening, dan blijft die de hele looptijd van het krediet dezelfde. Je weet dus met zekerheid wat je elke maand moet betalen. Net die zekerheid zorgt voor een hogere rentevoet. Vanzelfsprekend is dit een goede oplossing als de rentevoet op het moment van de aanvraag laag staat.

Kies je voor een variabele rentevoet dan wordt na een bepaalde tijd de rentevoet herzien volgens bepaalde voorwaarden. De rentevoet kan dan stijgen of dalen. Dit gebeurt op basis van een index. Op voorhand wordt wel een top- en bodemrentevoet vastgelegd in het contract.

Uiteraard vind je hier nog heel wat informatie over bij je bank. Daar zorgt men voor een haalbare financiering op maat van de klant, dat beweren ze toch. Wees kritisch en pluis goed uit wat het beste is voor jezelf. Probeer bij de bank het onderste uit de kan te halen!

Reacties