Woonkrediet en financiële hulpmiddelen voor het kopen van een huis

Geschreven op 17 August 2006, in Financiering, Lening en krediet

Het kopen van een huis is een grote financiële stap. Je kan dit dus best zo goed mogelijk plannen want een woning aanschaffen is een dure zaak. Of je nu een bestaande woning wil renoveren of van start wil gaan met een nieuwbouw, het is en blijft een investering.

Een slecht gekozen kredietvorm of terugbetalingsformule kan negatieve gevolgen hebben op het gezinsbudget. Neem daarom rustig de tijd om jezelf goed te informeren over de verschillende financieringsmogelijkheden die je kan nemen.

Wat is een Woonkrediet?

Een Woonkrediet is in feite een lening voor een onroerend doel, aangegaan op lange termijn, gewaarborgd door een hypotheek op een onroerend goed of een onroerend voorrecht. Normaal gesproken kan iedereen (loontrekkende, zelfstandige, vrije beroeper…) aanspraak doen op zo’n Woonkrediet, als die handelt in een privé-hoedanigheid.


Je kan het Woonkrediet aanwenden voor het aankopen van een bouwgrond of woning, het bouwen van een nieuwbouw, ingrijpende verbouwingen of aankoop van een tweede woning.

Looptijd van een Woonkrediet?

De looptijd van zo’n Woonkrediet kan variëren van 10 tot 30 jaar, en dit in functie van de wensen van het gekozen krediettype. Hoe korter de looptijd hoe hoger de rente zal liggen.

Voor de terugbetaling zijn verschillende mogelijkheden:

  • Terugbetaling met gelijke mensualiteiten
  • Terugbetaling met gelijke kapitaalaflossingen
  • Terugbetaling van het kapitaal op de vervaldag van het krediet

Voor een compleet overzicht kan je best eens langsgaan bij je financiële instelling of bank.

Reacties

Links naar dit artikel