Kamers verven of behangen in je huis?

Geschreven op 9 July 2006, in Interieur, Verven en behangen

De één kiest voor verf, de ander kiest voor behangen. Wat maakt nu precies het verschil?

Kies je voor behangpapier, dan kies je voor een bepaalde textuur en een motief. Behangpapier nodigt uit tot aanraken. Je kan het voelen, het bevat reliëf. Muren die niet vlak zijn inspireren tot behangen. Zo verdoezel je de structuur van de muur zelf. Je kiest niet enkel voor de textuur maar ook voor een motief. Een steeds herhalend patroon. Dat kan gaan van heel opvallend tot rustig en bescheiden.

Kies je voor verf, dan kies je voor kleur. Naar gelang de breedte en hoogte van de muur, de oneffenheid kies je voor een bepaalde kleur en toonkleur. Je kan zelf ook patronen aanbrengen op je muur. Hiervoor bestaan voorgemaakte sjablonen. Wil je een heel persoonlijke tint aan je kamer geven, dan maak je zelf een sjabloon.


Zowel verven als behangen vergen heel wat voorbereiding. Toch gaat onze voorkeur uit naar verven. De techniek van het verven kan makkelijk al doende leren. Ben je na een aantal jaren de kleur wat beu, dan was je de muur af met een propere spons (met ammoniak) en schilder je hem opnieuw in een andere kleur.

Behangen is ook technisch iets moeilijker omdat het niet om het even is hoe je het behangpapier kleeft. Dat moet zorgvuldig gebeuren. Ben je het behangpapier beu, dan moet je het er eerst weer afhalen alvorens opnieuw te behangen. Dit vraagt meer tijd en werk dan het afwassen en opnieuw schilderen van de muur. Schilderen van muren is dus een eenvoudigere interieuraanpassing.

Ben je echter niet zo’n doe-het-zelver, laat dan de schilderwerken of het behangen uitvoeren door een professionele schilder of behanger. Hou dan echter rekening met de hoge uurlonen die een grote hap uit je verbouwingsbudget zullen nemen.

Comments are closed.