Kleur bepaalt de grootte van het interieur

Geschreven op 8 July 2006, in Interieur, Kleuren, Verven en behangen

De kleurkeuze van je interieur is een niet te onderschatten onderdeel van de inrichting van je huis. Je kan hiermee de sfeer en de gezelligheid van je woning bepalen.

Warme kleuren (in een donkere tint) wekken de indruk dat de muren van de kamer dichter bij elkaar staan. Het zijn voorgrondkleuren, denk maar aan de kleur wijnrood. Als je de kamer binnenkomt treedt deze kleur direct op de voorgrond. Je kan ze gebruiken om ruimtes intiemer te maken, bijvoorbeeld in kamers met een hoog plafond.

Heldere (koude) kleuren daarentegen doen ruimtes groter lijken. Gebruik vooral lichte kleuren in een kleine kamer zoals bijvoorbeeld een kinderkamer.

Je kan één basiskleur voor het hele huis kiezen en die kleur de boventoon laten voeren in al je interieurkeuzes. Dit is een mogelijkheid, maar uiteraard kun je elk onderdeel van je huis ook heel apart maken en in elke vertrek een andere kleur laten primeren.


Licht heeft een grote invloed op kleuren en kleurtonen. Je houdt dus best rekening met de lichtinval bij de keuze van lichte of donkere kleuren. Hoe minder licht op de muur valt, hoe donkerder de kleur zal uitvallen.

Je denkt dus beter goed na alvorens het behangpapier of de verfborstels boven te halen. Het samenspel van kleuren in je interieur moet samen een harmonisch geheel vormen. Speel daarom ook met het optische effect van kleuren om zo een optimale leefomgeving te creëren.

Comments are closed.