Kleur- en stijladvies: het designtype

Geschreven op 12 July 2006, in Interieur, Kleuren

Design is het Engelse woord voor ‘ontwerp’. Design wordt vaak gebruikt om een bijzonder ontwerp of vormgeving aan te duiden. Bij industriële vormgeving denk je niet alleen aan het mooie van het voorwerp, maar vooral aan het praktische ervan. Het moet nut hebben. De producten worden in serie gemaakt maar zijn daarom niet goedkoop, integendeel.

Wat bij design eerst opvalt is de uitstraling en het uiterlijk van een product. We spreken bijvoorbeeld over designmeubelen of –gebruiksvoorwerpen. Maar even belangrijk is voor de ontwerper, dat zijn product gemaakt, verkocht, en gebruikt wordt. Design is dus meer dan kijken naar en bewonderen.

Uiteraard wordt een designinterieur niet enkel bepaald door de producten die erin staan. Het ontwerp van je huis speelt hierin een belangrijke rol. Denk maar aan de manier waarop de muren geplaatst zijn, de inplanting van ramen, de hoogte van de plafonds, de keuze van bouwmaterialen, … Architectuur en design gaan dan ook hand in hand.


Licht is een belangrijk element in een designinterieur. Vanzelfsprekend bevat elke ruimte dan veel ramen die groot en hoog zijn. Zo kan het licht maximaal binnenvallen. Dit creëert een sfeer van openheid en rust. Licht kan je ook optisch versterken door het gebruik van lichte strakke kleuren voor de muren, zo lijken de ruimtes in je huis groter.

De basismaterialen voor een designinterieur zijn beton, steen en hout. Het kleurenpalet bevat neutrale kleuren zodat de meubels goed tot hun recht komen en naar voor komen in het interieur. Rood waaronder bordeaux en passie worden op de Levissite vermeld als een belangrijke accentkleur. Deze kleuren kan je dan combineren met lichtere en strakkere kleuren die koeler aanvoelen.

Trefwoorden: , , , ,

Comments are closed.