Soorten isolatie

Geschreven op 24 August 2011, in Isoleren

Je hebt heel wat soorten isolatiemateriaal en elk heeft zijn voor- en nadeel. Afhankelijk van wat je wil gaan isoleren, kies je de juiste isolatie. Denk dus niet enkel aan de rollen dakisolatie!

Isolatie uit kunststof heeft goede isolerende eigenschappen. Een ander voordeel is dat het een hoge drukweerstand heeft. Je hebt EPS-platen, beter gekend als isomo. XPS-platen hebben een nog betere isolatiewaarde, hierdoor kan je dunnere platen plaatsen. De platen zijn vooral handig voor muren te isoleren. Polyurethaan beter gekend als PU-schuim kan je laten aanbrengen als vloerisolatie.

Glaswol en rotswol zijn vooral gekend om daken te isoleren. Deze zijn soepel en passen makkelijk tussen de houten balken in een dak. Ze zijn zowel geluiddempend als brandveilig. Nadeel is dat de woldeeltjes jeuken bij het plaatsen. Draag daarom beschermende kledij.


Eco-verbouwers kunnen natuurlijke materialen gebruiken zoals cellulosevezels, vlas, schelpen, houtvezelplaten, riet, kurk, schapenwol, perliet, vermiculiet, thermokussens, hennepwol, … Meer info vind je op de site van het Vlaams Instituut voor bio-ecologisch bouwen.

Ook het minder bekende cellenglas is een oplossing. Dit is verkrijgbaar in platen of in te metselen isolatieblokken.

Comments are closed.