Renovatietips bij het verbouwen van je huis

Geschreven op 13 July 2006, in Tips, Verbouwen

Het renoveren van een huis kan een langdurig proces zijn, wat zeker de nodige voorbereiding nodig heeft. Om de renovatie tot een goed einde te brengen kan je volgende tips in het achterhoofd houden.

Of je nu bouwt of verbouwt, hetgeen je best altijd eerst in orde brengt zijn de nodige vergunningen voor het bouwen of verbouwen van een huis. Kort samengevat heb je geen vergunning nodig bij:

  • instandhoudings- en onderhoudswerken;
  • sanitaire, elektrische, verwarmings- en isolatiewerken;
  • binnenverbouwingen, indien geen constructieproblemen of wijziging van het aantal woongelegenheden;
  • plaatsing van dakvensters of fotovoltaĆÆsche zonnepanelen;
  • aanleg van verhardingen, tuinpaden en terrassen;
  • het aanbrengen van ondergrondse constructies;
  • afbraak van vrijstaande constructies.


Voor de renovatiewerken kan je best een zo volledig mogelijke offerte laten opstellen, en dit als het kan bij verschillende leveranciers of aannemers. Zo kan je de prijzen duidelijk vergelijken en grote verschillen proberen te onderzoeken.

Stel ook duidelijk een lijst op van de te verwachte uitgaven in het budget. Verbouwen is vaak niet goedkoop, dus probeer alles goed in te calculeren, zodat u niet onverwacht tot grote verrassingen komt te staan, die misschien het verdere verloop van de werken in het gedrang kan brengen.

Je kan beter niet bezuinigen op de materiaalkeuze. Duurder materiaal zal een langere levensduur hebben en zal dus ook niet snel vervangen moeten worden. Hiermee kan u dubbele kosten uitsparen. Als je een doe-het-zelver bent, koop dat goed materiaal waarmee u de verbouwingswerken zal uitvoeren. Het bespaart u heel wat frustraties.

Comments are closed.