Grondwerken zelf uitvoeren voor aanleg tuin

Geschreven op 18 August 2011, in Tuin en garage

Mits een beetje handigheid en doorzettingsvermogen kan je zelf grondwerken uitvoeren.

Zorg eerst dat het perceel grond bouwrijp is. Hiervoor haal je alle begroeiïng van het stuk grond. Grote bomen en struiken haal je zeker weg. Eventueel kan je het perceel besproeien met gif zodat het onkruid geen kans meer krijgt.

Dan kan je met de eigenlijke grondwerken starten. Hiervoor huur je best een graafmachine. Je kan die makkelijk een aantal dagen, een week of weekend huren bij Boels Verhuur. Eén huurdag kost je ongeveer 125 euro. Info en prijzen vind je op hun website. De kleinere machines volstaan voor tuinwerken. Uiteraard heb je enige behendigheid nodig om deze machine te besturen.


Je graaft eerst alle goede aarde of de zwarte teelaarde af en legt die best op een hoop aan de kant. Later heb je die weer nodig om de tuin terug op te voeren.

Om tuinmuren te plaatsen heb je funderingen nodig onder de grond. Je kan die zelf uitgraven maar dit is heel arbeidsintensief. Makkelijker is om een kleine en aangepaste graafmachine te huren om sleuven uit te graven. Graaf zeker diep genoeg zodat je muren stevig in de grond verankerd zitten.

Het garageplateau kan je met de grote graafmachine uitgraven. Vergeet niet om voldoende steenbrokken (overschotten van afbraakwerken) onder de grond te steken voor de stevigheid. Daarna kan je de werken voor de garage of tuin starten.

Comments are closed.