Keuze van gevelsteen bij verbouwing

Geschreven op 14 August 2011, in Verbouwen

Bij de aankoop van een oude woning heb je een aantal mogelijkheden om de façade van het huis te veranderen. Vaak voldoet die niet aan de eisen en smaak van de nieuwe eigenaars. De voor- en achtergevel kan ook zodanig verouderd zijn dat een renovatie nodig is.

Je kan een gevel met bakstenen laten hervoegen. Hiervoor contacteer je best een firma die uitsluitend voegwerken doet. Ze halen de oude voegen machinaal uit de gevel. Ze zetten daarna enkele kleurstalen die je zelf gekozen hebt. Aan jouw dan de keuze welke kleur van voeg het beste bij de oorspronkelijke stenen past.


Gevelstenen kunnen ook gereinigd worden wanneer ze vuil zijn door veroudering en aantasting van luchtvervuiling. Ook hier zoek je best een gespecialiseerde firma.

Je kan een gevelsteen ook laten weghalen of afkappen door een metser en daarna een nieuwe steen ervoor zetten. Dit biedt het voordeel dat er isolatie kan geplaatst worden tussen de oude en nieuwe gevel. Je hebt dan ook een volledig nieuwe façade naar eigen wensen met het isolatievoordeel.

De beste mogelijkheid vind ik echter het plaatsen van crepi of pleister op de bestaande gevel. Hierdoor kan je de raam- en deuropeningen aanpassen. Bij het plaatsen van de crepi krijg je dan één geheel en zie je de aanpassingswerken met andere gevelstenen niet meer. Je kan ook eerst een isolatielaag tegen de gevel zetten en daarop de crepi aanbrengen.

Comments are closed.